FAQ

Vind hier het antwoord op vragen die vaak gesteld worden over de expertises die we uitvoeren.

Hebt u nog een vraag? Neem contact met ons op!

Algemeen

Wat doet een vastgoedexpert precies?

Een vastgoedexpert doet meer dan ‘even een kijkje nemen’. De expert zal zich steeds voorbereiden. Dat kan op basis van online beschikbare informatie, maar ook op basis van wettelijke informatie zoals bijvoorbeeld: aanvragen van stedenbouwkundige uittreksels, facturen van werken en bouwaanvragen, raadplegen van as-built plannen van de woning, foto’s van werken, subsidieaanvragen en reeds bestaande certificaten, keuringen en attesten zoals EPC, keuring van tank en elektriciteit, bodemattest, eigendomstitel.

Naargelang het type keuring, expertise of inspectie zal de expert u vragen om specifieke informatie aan te leveren. Na de expertise verwerkt de expert alle informatie toe een informatierijk rapport.

Hoe lang duurt een keuring of controle van onze vastgoedexpert?

Een bouwtechnische controle duurt ongeveer 1,5 uur. Een waardebepaling duurt zelden langer dan een uur. Een plaatsbeschrijving neemt meestal meer tijd in beslag. Veel hangt af van de aard van de expertise en van het type vastgoed. Als de woning groot is of als er veel problemen zijn, mag u ervan uitgaan dat de controle langer duurt. Een volledige controle is niet alleen een geschreven rapport, maar ook een mondelinge samenvatting van de bevindingen van de expert op het eind van de inspectie. Hoewel het niet absoluut noodzakelijk is voor kopers of verkopers om aanwezig te zijn, moedigen wij het sterk aan dat iedereen aanwezig is. Aan wie er is, kunnen wij nuttige raad geven, uitleg verschaffen over de mogelijkheden en beperkingen van het gebouw, en om het even welke vraag van beantwoorden.

Hoe ver gaat gaat een vastgoedexpert precies bij het uitvoeren van zijn expertise?

Al onze expertises zijn gebaseerd op visuele inspecties van het goed. Wij doen dus zelf geen destructieve tests. Wij maken niets stuk. Wij verplaatsen geen meubilair, bezittingen of wat dan ook. Wij zijn immers te gast in iemand anders huis. Het gebeurt dat wij ons aanmelden voor een controle maar dat we de woning op geen enkele manier binnen kunnen. Het komt wel eens voor dat iemand wil bewijzen dat de woning wel degelijk goed gebouwd of gerenoveerd is en daarvoor een stuk bekleding van een plafond wegneemt. Dergelijke openheid juichen we enorm toe en vergemakkelijkt alleen maar de expertise en de verkoop.

Moet ik mij voorbereiden op een keuring of controle van de vastgoedexpert?

Best wel. Maak tijd vrij. De ene expertise verloopt al vlotter dan de andere keuring. Om een inspectie vlot te laten verlopen is het belangrijk dat de expert overal goed bij kan. Zorg dat het goed proper is. Ruim alle rommel op, verplaats zoveel mogelijk zware meubels op plekken die de expert misschien zullen interesseren en maak de afspraak liefst op een moment dat je kinderen en/of huisdieren niet aanwezig zijn. Om er zeker van te zijn dat wij volledige toegang tot de vertrekken van het gebouw of de woning in kwestie hebben, raden we u aan om met de vastgoedmakelaar of de verkoper van de woning contact op te nemen de dag vóór de controle.

Is het van belang dat alle vertrekken toegankelijk zijn?

Het komt al te vaak voor dat we geen toegang hebben tot sommige vertrekken. Dat geeft geen goede indruk, want zo kan belangrijke informatie over het hoofd worden gezien. Vergrendelde vertrekken zijn vaak een slecht voorteken en manen aan tot voorzichtigheid. Zorg ervoor dat zolders, kelders, de garage, keuken, badkamer en slaapkamers, elektriciteitskast, waterteller, technische ruimtes en ook de verhuurde delen toegankelijk zijn. Elke woning heeft plus en minpunten, troeven en gebreken, mogelijkheden en beperkingen. Wij kijken daardoor. Daarvoor komt u net bij ons.

Moet de expert de aanwezige technische installaties kunnen nakijken?

Om de verwarming, het sanitair, de elektriciteit en andere technische installaties na te kijken zoals het hoort, is het belangrijk dat ‘alles aangesloten’ is en dat ‘alles werkt’ en dat ‘er elektriciteit is’. In sommige gevallen is dit niet mogelijk, maar wij adviseren u het nodige te doen opdat de nutsvoorzieningen operationeel zijn tijdens de controle. Alles wat niet nagekeken kan worden, roept alleen maar meer vragen op.

Kunnen vastgoedexpertises ook ‘s avonds of tijdens het weekend worden uitgevoerd?

Dat kan. Maar niet altijd. Hoe dan ook is het belangrijk dat we de expertise kunnen doen bij daglicht omdat er dan meer te zien is. In de zomer kunnen we zodoende vaak nog later op de avond een keuring uitvoeren terwijl dat in de winter niet kan. Een controle bij valavond of in duisternis is quasi nutteloos. Kunstlicht werpt helaas niet op alles wat wij willen zien het juiste licht. Voor zover het kan, passen we ons aan, aan uw agenda. Daarom kan u ook controles in het weekend boeken.

Mag ik iemand meebrengen wanneer de vastgoedexpert langskomt?

Ja natuurlijk. Soms denken mensen echter dat een expertise de perfecte gelegenheid is om een woning aan de hele familie te laten zien. Een expertise is een intensieve bezigheid die volledige concentratie vereist van de expert en van uzelf. Het resultaat van ons werk is dus beter naarmate er minder mensen aanwezig zijn bij de controle. Daarom dringen wij erop aan dat niet meer dan twee personen per partij de expertise bijwonen. Zo verloopt alles ook vlotter. En de showcase kunt u dan doen erna!

Hoe betaal ik de vastgoedexpert?

U kunt betalen bij voorkeur ter plaatse. Dat kan cash of online. Als het echt niet anders kan, kunt u achteraf betalen. We vragen dan wel de nodige identificatiegegevens zodat we er zeker van zijn dat u het rapport krijgt op het juiste adres en wij de correcte betaling voor onze expertise.